Rogoznica

U dubokom zaljevu, sakrivenom od udara otvorenog mora, smjestilo se malo ribarsko naselje Rogoznica. Zahvaljujući odličnom položaju (34 km južno od Šibenika i isto toliko udaljena od Splitske zračne luke), brojnim povijesnim spomenicima, te fascinantnim prirodnim ljepotama, Rogoznica je oduvijek smatrana jednim od potencijalnih turističkih odmarališta najviše kategorije. 


Prvi doseljenici za svoje ognjište odabrali su jos 1390. godine kopneni dio današnje Rogoznice - Kopaču, a obližnji otočić - Kopara, na kojem su stanovnici tražili skloniste pred turskim najezdama, naseljen je 1518. godine. Kada je opasnost od Turaka minula otok je s kopnenim dijelom povezan nasutim putem. Na otoku je 1809. godine za vrijeme francuske vladavine sagrađena i tvrđava.

Stara crkva Sv. Ivana Trogirskog iz 1324. godine na obližnjem rtu Ploča, međutim, svjedoci da je to područje bilo posjećivano i prije dolaska prvih doseljenika. U prilog tomu govori i kapela Sv. Nikole u spilji Loznica gdje je na groblju otkriveno i nekoliko stećaka. Rogoznica je i danas tipično mediteransko mjesto čije se stanovništvo (oko 800 stanovnika) uglavnom bavi ribolovom, obradom zemlje i turizmom. Zahvaljujući očuvanoj atmosferi tipičnog, mirnog mediteranskog naselja Rogoznica svojim stanovnicima i posjetiteljima nudi prije svega mir i odmor, potpuno suprotan vrevi modernog urbanog života. To malo mjesto brzo će Vas prigrliti kao starog prijatelja i već nakon nekoliko dana osjećat čete se dijelom domaćeg stanovništva pozdravljajući ribare kada se otiskuju moru ili nazdravljajući neko poznatom licu tražeći kratak odmora pod odrinom. Trenuci užitka na nekoj od prirodnih plaza brzo će iz Vas izvuci napetosti koje su Vas potaknule da potražite odmor pod vrelim mediteranskim suncem.

Ako ste pak jedan od vječitih zaljubljenika koji u svojem plovilu istražuje vječne zagonetke mora dobro sakrivena luka pružit će Vam žuđeni predah i mogućnost opskrbe. Posjetite spilju Milina i uživajte u ljepoti obližnjeg jezera povezanog s morem, prirodnog fenomena koji dodatno obogaćuje ovu jedinstvenu cjelinu. Posjetite li Rogoznicu zavoljet ćete ju. Rogoznica će Vam tu ljubav i uzvratiti.


Kontakt

Gordana Stričan
Nova C 4
22203 Rogoznica
gordana.strican@gmail.com
Telefon/Mobitel:
00385-98-433-321 / 00385-98-321-091

Rogoznica

Pročitaj detaljnije


Linkovi